Monday, 8 August 2011

Podul Minciunilor din Transilvania

 
Podul Minciunilor este unul din cele mai importante atractii turistice din Sibiu, fiind primul pod de fonta din sud-estul Europei. Batranii locului spuneau despre Podul Minciunilor ca incepe sa scartaie amenintator, dand impresia ca o sa cada daca cel care il strabat spun minciuni in acel moment.



Faimosul pod metalic numit oficial Liegende Brücke, adică Podul Culcat, a fost înălţat în 1859, în locul unui vechi pod de lemn, numit Podul Mincinoşilor, nume ce aminteşte de născocirile pline de exagerări ale cofăriţelor care îşi expuneau boarfele în zona podului. Degeaba i s-a găsit altă denumire , cea veche a fost moştenită şi de podul metalic. Astăzi a devenit mândria oraşului. Pe o parte a podului se vede anul realizării, iar pe cealaltă partea emblema saşilor: două săbii încrucişate, şi deasupra lor o coroană, care simboliza la vremea respectivă, supunerea saşilor faţă de regele maghiar şi principatul ardealului.



Originea numelui sau de Podul Minciunilor este disputata fiind in circulatie mai multe legende fiecare avand farmecul sau.

O prima teorie spune ca fiind primul pod din Sibiu care nu a fost construit pe piloni, avea supranumele de podul culcat. Culcat in limba saseasca se traducea lugenmarchen care era si omonimul cuvantului minciuna. De asemena se spunea ca daca spui o minciuna cand treci pe Podul Minciunilor acesta se va prabusi. 

O alta legenda spune ca negustorii care isi desfasurau activitatea in Piata Mica din Sibiu erau aruncati de pe pod daca isi inselau clientii Sibiul capatand astfel o faima printre negustorii din zona care nu prea se incumetau sa ii mai insele pe sibieni.

Insa cea mai mare credibilitate are faptul ca Podul Minciunilor era locul de promenada a tinerelor cupluri din Sibiu dar si a cadetilor de la Academia Militara care  după ce furau inimile junelor naive le promiteau întâlniri sub clar de lună, pe podul respectiv, la care însă, invariabil, ”uitau” să se mai prezinte.

"Trecerea pe sub Podul Minciunilor este iluminata noaptea de trei lanterne si pazita de trei santinele", scria, in a sa Cronica a orasului Sibiu, Emil Sigerus, in dreptul datei de 24 noiembrie 1771.
Cei mai multi localnici evita pana in prezent sa spuna vreun neadevar cind trec pe pod, pentru ca se tem ca acesta va ceda sub greutatea minciunii lor. 


Daca vreti sa va bucurati de propria promenada pe Podul Minciunilor, nu ezitati sa va rezervati vacanta prin www.medestino.com

No comments:

Post a Comment

Online Hotel Booking