Thursday, 23 April 2009

De Dordogne: fantastische bestemming voor wie er even tussenuit wil
Om te beginnen is het er heel mooi: de Dordogne wordt niet voor niets ‘Frans Toscane’ genoemd. Het is er groen, met mooie akkers, prachtig beboste heuvels en tussen al het groen kronkelen vriendelijke rivieren en riviertjes. Het is er puur, zuiver, onbedorven: het Franse land op zijn best!

Dordogne maakt deel uit van de regio Aquitanië. Het departement is verdeeld in vier gebieden:

Le Périgord Noir:

Le Périgord Noir of de Zwarte Périgord dankt zijn naam aan de sombere kleur van de uitgestrekte wouden met groene eiken.

De Zwarte Perigord, tussen het dal van de Vézère en het dal van de Dordogne, is rijk aan cultureel erfgoed:

De Vallée de la Vézère telt 147 gisements en 25 beschilderde grotten, waaronder de grot van Lascaux. De grotten van Lascaux behoren tot de 28 Franse plaatsen die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO opgenomen zijn (met 15 beschermde sites). Het Musée National de Préhistoire in Les-Eyzies-de-Tayac bezit de grootste collectie paleolithische schatten van Frankrijk.

De Vallée de la Dordogne is beroemd om zijn karakteristieke dorpjes met lauze-daken van platte leisteen, de middeleeuwse kastelen en de middeleeuwse stad Sarlat. De stad voert het predikaat ‘Ville d’art et d’histoire’ (plaats met een interessante historie) niet voor niets: de middeleeuwse huizen en renaissance herenhuizen, waarvan er maar liefst 77 op de monumentenlijst staan, zijn werkelijk prachtig.

Le Périgord Pourpre:

De Purperrode Perigord heet naar de kleur van de wijn. Dit is het land van de wijngaarden, het Pays de la Vigne, van de bastides en Cyrano de Bergerac.

De wijngaarden van Bergerac op de oevers van de rivier de Dordogne vormen na de regio Bordeaux het grootste wijngebied van Zuidwest-Frankrijk. De streek brengt 13 AOC-wijnen voort. De stad Bergerac, de stad van Cyrano de Bergerac, is een ideale uitvalsbasis voor de route des vins de Bergerac, die 4 verschillende parcours telt waarlangs u de wijnboeren en het culturele erfgoed van de Périgord Pourpre kunt ontdekken.

De rijke en bewogen geschiedenis van de Périgord Pourpre heeft een groot aantal bezienswaardigheden nagelaten: de bastides van Monpazier, Beaumont-du-Périgord en Villefranche-du-Périgord en een aantal middeleeuwse en renaissancekastelen.

Le Périgord Blanc:

In het hart van het departement ligt de ‘Witte Perigord’, genoemd naar de witte kalksteen uit de streek die bij beeldhouwers zeer geliefd is.
Hier ligt ook de hoofdstad van de Périgord, Périgueux. De stad is beroemd om de markten met lokale gastronomische specialiteiten, maar ook om het buitengewoon rijke architectonische erfgoed dat hier in meer dan 2000 jaar geschiedenis is ontstaan.

Le Périgord Vert

In de ‘Groene Perigord’, het noordelijkste deel van het department is een hoofdrol weggelegd voor de ‘natuur’. Hier vindt u beschermde gebieden en volop mogelijkheden voor outdooractiviteiten als vissen en wandelen.

In de Périgord vert is verrassend erfgoed te ontdekken zoals de watermolens in het dal van de Dronne, romaanse koepelkerken en ambachtswerkplaatsen als de smederij van Savignac Lédrier. In het glooiende groene landschap liggen pittoreske dorpjes verscholen als Brantôme of Saint-Jean-de-Côle, grotere bezienswaardigheden als de kastelen van Puyguilhem en Jumilhac en de grotten van Villars.

If you want to book a hotel in another interesting city, go to www.medestino.com.

No comments:

Post a Comment

Online Hotel Booking