Tuesday, 12 July 2011

Mausoleul de la Marasesti….urma a istoriei mondiale….


Printre cele mai importante monumente din Europa se remarca si  Mausoleul de la Marasesti, monument ridicat in memoria eroilor care au luptat in Primul Razboi Mondial, cand desi inferioare numeric, trupele romane au reusit sa schimbe o lume intreaga, prin  Victoria in fata trupelor germane. Pretul acestei victorii a fost  viata a 480 de ofiteri si peste 21000 de soldati romani. 
Ostasii cazuti in acea zi au fost inmormantati in viile mosierului Ulise Negropontes, pentru ca in 1924 sa fie reinhumati in prezenta Reginei Maria in criptele viitorului monument. In cele 163 de cripte (154 cripte individuale si 9 cripte comune) din cele 18 culoare ale monumentului sunt ingropati 5073 de soldati si ofiteri.
Ridicat intre anii 1923 si 1938, la 35 km de Focsani, maiestuosul mausoleu a fost realizat dupa planurile arhitectilor George Cristinel si Constantin Pomponiu (castigatorii concursului de proiecte si premiati cu 40.000 lei aur) iar la data de 18 septembrie 1938 a fost inaugurat oficial. Cu ceasta ocazie a fost emisa si o medalie jubiliara avand un diametru de 60 mm batuta in trei variante: aur argint si bronz avand infatisat, pe revers, in mijloc, Mausoleul Eroilor de la Marasesti.
“ Pe aici nu se trece” a spus atunci generalul Eremia Grigorescu, comandantul Armatei 1 Romane. In semn de recunostinta, el a primit ulterior cele mai inalte decoratii si o sabie de samurai avand gravate cuvintele “Pe aici nu se trece”.
Putini stiu insa ca, initial, mausoleul trebuia sa fie o Biserica a Neamului, lucrarile fiind abandonate din lipsa de bani. Totul a pornit dupa Unirea de la 1918, cand la initiativa Principesei Alexandra Grigore Cantacuzino, IPPS Pimen, Mitropolitul Moldovei si Sucevei, a propus inaltarea unei Biserici a Neamului pe locul unde s-au jertfit atatia eroi. In acelasi an s-a renuntat la ideea construirii unui lacas de cult si au fost lansate listele de subscriptie, mausoleul fiind inaltat prin colecta publica. Spirit patriotic, Ulise Negropontes doneaza chiar el bani pentru ridicarea mausoleului (20 de hectare de vita indigena si 50.000 lei in aur).


Se spune ca, Mausoleul Eroilor de la Marasesti,  impune un respect atat de mare, incat insusi Adolf Hitler, in momentul in care aviatia aliatilor bombarda Valea Prahovei si ameninta Moldova, i-ar fi cerut Maresalului Antonescu sa trimita la Marasesti doua subunitati de antiaeriana care sa apere momumentul.

Daca doriti sa va bucurati de minunatia acestui important monument al istoriei mondiale, nu ezitati sa vizitati site-ul www.medestino.com pentru a va rezerva o vacanta istorica.


No comments:

Post a Comment

Online Hotel Booking