Thursday, 30 April 2009

Rwanda, land van duizend heuvels


Rwanda, het land van de duizenden heuvels, van meren, rivieren en uitgestrekte savanne’s. Midden in Afrika, ingeklemd tussen Burundi, Tanzania, Uganda en voormalig Zaïre. Maar ook het land van de afschuwelijkste genocide sinds de Tweede Wereldoorlog. In 1994 werden bijna een miljoen Tutsi’s afgeslacht door de Hutu-minderheid. Het strijdtoneel van dit etnische conflict is een land van schoonheid en een grote verscheidenheid aan planten- en dierenleven.

Berggorilla's

Gelukkig is Rwanda na de bloedige burgeroorlog weer uit haar diepe dal gekrabbeld. Vele vluchtelingen zijn teruggekeerd. De situatie in het land is dan ook in tijden niet zo goed geweest.

Rwanda biedt de reiziger veel moois. In het noorden leven de berggorilla’s in het Parc National des Volcans, genoemd naar een zestal vulkanen, begroeid met regenwouden. In het oosten ligt het Akagera National Park, waar leeuwen, giraffen, olifanten en nijlpaarden leven. Het Kivumeer ligt in het westen van Rwanda op de grens met de Democratische Republiek Congo. Hier kun je zwemmen, zonnen en genieten van het uitzicht over het meer met zijn vele schiereilandjes. En in het zuidwesten kun je het prachtige regenwoud van Nyungwe bewonderen.

Parc National des Volcans

Het lijkt alsof ze je aankijken. Daarna gaan ze gewoon weer verder met waarmee ze bezig zijn. De zilverzwarte berggorilla’s zijn misschien wel dé reden om naar Rwanda af te reizen. In Afrika zijn twee berggorillareservaten. Een in Uganda en een in Rwanda. In Rwanda leven de mensapen in het Parc National des Volcans, onder meer op de vulkaan Sabyinyo. De berggorilla’s, die drie keer zo groot als een volwassen mens kunnen zijn, worden helaas met uitsterven bedreigd. Er zijn er nog maar 675 op onze aardbol.

Een keer per dag krijgen de dieren bezoek van maximaal acht toeristen. Iedere toerist betaalt $ 385 voor een bezoek van een uur. Vanuit Ruhengeri, aan de voet van het park, heb je een schitterend uitzicht over de vulkanen. Hier begint onder leiding van een gids de tocht door het regenwoud naar de berggorilla’s. De voettocht naar de berggorilla’s duurt minimaal een uur, afhankelijk voor welke route je kiest. Onderweg zie je allerlei dieren. Prachtige kleurrijke vogels (in Rwanda leven zo’n 670 verschillende soorten) en misschien vang je een glimp op van de zeldzame ‘golden monkey’.

Veel schade

Kigali ligt in het centrum van het land. Het is een kleine, maar mooie stad. Er is alleen niet zoveel te beleven. Musea vind je hier niet. Daarvoor moet je naar het zuiden afreizen, naar Butare. Door de burgeroorlog heeft Kigali helaas veel schade opgelopen. Daarvan zijn nog steeds de sporen te zien. Vanuit Kigali is het ongeveer 1,5 uur rijden naar Ruhengeri van waaruit je de berggorilla’s kunt bezoeken.

Iets ten zuiden van de stad ligt het genocide monument bij Nyamata en Ntarama. Hier kun je de gruwelijke overblijfselen van de burgeroorlog zien.

Nyungwe National Park ligt in het zuidwesten van Rwanda. Hier komen meer dan 100 soorten orchideeën voor! Het geur- en kleurenspel is een lust voor het oog en de neus. Het park is een van de laatste tropische bergregenwouden van Afrika. Hier leven allerlei soorten apen en meer dan 275 soorten vogels. Het park is gemakkelijk toegankelijk en er zijn vele goed onderhouden wandelpaden. Zorg voor warme kleding, want Nyungwe ligt relatief hoog.

Kivumeer

Het Kivumeer markeert de grens tussen Rwanda en de DRC. Hier kun je even uitrusten van je reis: zwemmen, zonnen en genieten van het prachtige uitzicht over het meer met zijn vele schiereilandjes. Aan de noordelijke oever ligt Kisenyi. Vanuit hier kun je gemakkelijk de grens met de DRC oversteken naar Goma, dat ook aan het meer ligt. Wanneer je vanuit Kisenyi in zuidelijke richting naar Kibuye reist, zijn er onderweg prachtige watervallen te zien; Les Chutes de Ndaba. Aan de zuidelijke oever van het meer ligt Cyangugu. Ook hier is het mogelijk door te reizen naar de DRC. Aan de andere zijde van de grens ligt Bukavu. Cyangugu ligt bij het Rugege Forest, een groot bos waar olifanten, buffels en chimpansees leven. Vlak bij de stad liggen de watervallen van de rivier Rusizi en de heetwaterbronnen van Nyakabuye.

Langs de grens met Tanzania ligt het Akagera National Park, vernoemd naar de rivier Akagera, die zich door het park kronkelt. Deze rivier is volgens de Rwandezen de oorsprong van de Nijl. Het landschap is zeer gevarieerd: meren, moerassen, heuvels en savanne. Je kunt er olifanten, zebra’s en impala’s zien, maar ook leeuwen, luipaarden en hyena’s. In de meren leven grote groepen nijlpaarden en krokodillen.

Accommodatie

Ook geïnteresseerd in een avontuur in het land van de duizend heuvels, Rwanda? Surf naar www.medestino.com en boek je hotel!

No comments:

Post a Comment

Online Hotel Booking