Monday 25 July 2011

Liepājas Karostas cietums

 Liepājas Karostas cietums ir vienīgais tūristiem atvērtais militārais cietums Eiropā.  Ēka celta 20.gadsimta sākumā kā Karostas hospitālis. Kopš 1905. gada revolūcijas šo ēku visas varas izmantojušas kā militārpersonu disciplinārsodu izciešanas vietu.
Jau kopš pirmajiem gadiem tā ir bijusi drūma vieta cilvēku likteņu salaušanai un brīvā gara apspiešanai. Mainījās varas un līdz ar to mainījās ieslodzītie, bija revolucionāri, cara armijas matroži un apakšvirsnieki, vācu Vērmahta dezertieri, Staļina laika tautas ienaidnieki, padomju armijas un Latvijas armijas karavīri un citi nepaklausīgie.                                                              Karostas cietums savas funkcijas veicis līdz 1997. gadam, pēdējie ieslodzītie bija Latvijas Jūras spēku nosodītie kareivji. 
Šeit ir novērotas dažādas neizskaidrojamas parādības – klaudzoši soļi, elektrisko spuldzīšu pašizskrūvēšanās, neizskaidrojama aizvērtu kameru atvēršanās, tomēr visnepatīkamāk ne vienu vien pārsteigusi šķietamu tēlu parādīšanās cietuma gaiteņos...
Šobrīd Liepājas Karostas cietums ir kļuvis par savdabīgu muzeju ar izklaides iespējām. Šeit iespējams ne tikai redzēt cietumu, kas tikpat kā nav mainījies kopš cara laikiem, bet arī pašam piedalīties  vēsturiskā realitātes uzvedumā-– pavadīt nakti cietuma kamerā vai pavisam ekstrēmi - kļūt par īstu cietumnieku uz vienu nakti, kurā iekļautas regulāras gultu pārbaudes, cietumsargu, kuri ietērpti atbilstošās tā laika formās, verbālas ļaunprātības, kā arī citas grūtības un šausmas.
            Liepājas Karostas muzejs  ir  iekļuvis pasaules 10 īpatnējāko un iespaidīgāko vietu topā- šādu vērtējumu un topu sastādījusi CNN ceļojumu šova vadītāja Džūlija Daimona, kura ceļojumu šova ietvaros apbraukājusi 80 valstis septiņos kontinentos. „Mani izsmēja, pratināja, uz mani kliedza, grūstīja, piespieda tīrīt netīru tualeti ar zobu birsti un lika stāvēt neērtās pozās. Beigu beigās es pavadīju visu nakti, guļot uz koka dēļa vienā no cietuma kamerām. Protams, sargi tikai tēloja, bet šī autentiskā vide piedeva sajūtu, ka viss notiek pa īstam. Man šķiet es patiešām sajutu to, kā jutās aizturētie. Tā bija šaušalīga pieredze bez ērtībām... un man patika katra minūte”, piedzīvoto stāsta Džulija Daimona.
 Karostas cietums iekļuvis arī  portāla www.hotel.info izveidotajā pasaules pārsteidzošāko viesnīcu sarakstā 101 Amazing Hotels, kur sociālā tīkla Facebook lietotāji tagad var balsot par sev vistīkamāko viesnīcu. Viesnīca, kas saņems visvairāk balsojumu, tiks kronēta par Pasaules pārsteidzošāko viesnīcu un saņems  aptaujas organizētāju balvas, titulu un godināšanu.

No comments:

Post a Comment

Online Hotel Booking